Polițiștii din Caracal care au permis prin incompetență UCIDEREA Alexandrei Măceșanu, trimiși în judecată. Ce le impută procurorii

Polițiștii din Caracal care au permis prin incompetență UCIDEREA Alexandrei Măceșanu, trimiși în judecată. Ce le impută procurorii
Publicat: 07/08/2023, 19:58
Actualizat: 08/08/2023, 18:45

Polițiștii care au anchetat inițial dispariția Alexandrei Măceșanu au fost trimiși în judecată în stare de libertate, anunță procurorii din Craiova. Este vorba de Nicolae Mitrea, comisarul șef, comandant al Poliției din Caracal și de alți trei polițiști care pur și simplu nu și-au făcut treaba. Aceast lucru i-a permis lui Gheorghe Dincă să o ucidă și să o incinereze într-un butoi pe Alexandra, după ce anterior o sechestrase și violase. Adolescenta reușise la un moment dat să sune la 112, de trei ori, dar lucrurile au fost puse în mișcare abia după 14 ore. Gheoghe Dincă a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare, anul acesta, pentru violarea, uciderea și incinerarea Luizei Melencu și Alexandrei Măceșanu.

Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova anunță că fostul șef a al poliției din Caracal, comisarul șef Nicolae Mitrea, și alți trei polițiști au fost trimiși în judecată în stare de libertate pentru felul defectuos în care au acționat în cazul dispariției Alexandrei. Prin lipsa de profesionalism, implicare și nepăsare au eliminat orice posibilitate ca fata să fie salvată.

Prin rechizitoriul nr.245/P/2023 din data de 1 august 2023 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor M.N., M.V., V.M. şi Ţ.E., toţi lucrători de poliţie, pentru săvârşirea, de către fiecare dintre aceştia, a infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, anunță Parchetul din Craiova. Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Caracal.

Rechizitoriul Procuraturii Craiova

În data de 25 iulie 2019, M.N., în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei Caracal, aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei A. M. şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o:

  • nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariţia minorei şi ulterior sesizarea formulată direct de aceasta, prin SNUAU 112 privind săvârşirea împotriva sa a infracţiunii de lipsire de libertate;
  • nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia;
  • nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare şi nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susţinerea verificărilor poliţieneşti aflate în derulare.

Prin neîndeplinirea acestor obligaţii a tergiversat identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.

În noaptea de 24/25.07.2019, M.V., în calitate de comisar-şef de poliţie, şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală Osica de Sus, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi a fost informat cu privire la dispariţia minorei M. A:

  • nu a raportat şefului ierarhic acest fapt;
  • nu a controlat dacă lucrătorii de poliţie V. M. şi Ţ. E., aflaţi în subordinea sa, au înregistrat sesizarea, au efectuat verificări şi au comunicat evenimentul către ofiţerul de serviciu, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.

În seara zilei de 24.07.2019, V.M., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post în cadrul Postului de Poliţie Dobrosloveni, din cadrul IPJ Olt, şi Ţ.E., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare:

  • nu au consemnat şi înregistrat sesizarea persoanei vătămate M. I. privind dispariţia minorei M. A.;
  • nu au efectuat verificări în legătură cu aceasta;
  • nu au informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal faptele fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.

Nu i-au dat nici o șansă Alexandrei

Dacă poliţiști ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată A. M. şi salvarea acesteia a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliţiei Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informaţiilor deţinute la momentul respectiv, concluzionează anchetatorii.

Citiți și: EXCLUSIV | Gheorghe Dincă, interviu în premieră națională din pușcărie. „Am recunoscut crimele sub tortură!”-Partea I

EXCLUSIV | Patru ani de la cazul Caracal și de la apelurile cutremurătoare la 112. ”Dacă Dincă este condamnat, nu înseamnă că Alexandra e moartă”

VIDEO | Gheorghe Dincă s-a pocăit în penitenciar

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO Cum se pregătește NATO pentru un război cu Rusia și ce rol are România
EXCLUSIV. A rupt contractul cu Imperiul leilor! Motivul care a dus la ruptura de PRO...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Frauda secolului” în Europa: Escrocii care au furat 5 miliarde de euro dintr-o schemă menită...
S-a ales praful de visul Monicăi Gabor în SUA! Nu mai are nicio afacere: 'E...
Afecțiunea de care suferă Diana Dumitrescu. Diagnosticul DUR primit de la medici: „Am avut o...
Patrizia și Bianca, duse la capelă în rochii de mireasă. Mama Patriziei își urlă durerea...
A fost declarată decedată, dar a început să miște la morgă. Cazul care a șocat...
Un campion mondial la schi a murit după ce a căzut de pe un munte...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Medicamentele și cosmeticele lăsate în mașina încinsă trebuie aruncate imediat? Ce se întâmplă cu ele
Rusia ameninţă că va ataca instructorii militari occidentali din Ucraina: "Nu contează dacă sunt francezi...
Ceva CIUDAT se întâmplă chiar în centrul galaxiei Calea Lactee
Legea îți interzice în mod clar. Au anunțat azi, 5 iunie: Una dintre cele mai...
Patrocle, cățelul care a frânt inimile românilor cu dispariția lui, a fost găsit după 2...
VIDEO Flavius, filmat cum se îneacă! "Băiatul a strigat, nu l-a băgat nimeni în seamă"
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Gestul Ioanei Tufaru pentru Gigi Becali: "Recunoștința noastră rămâne veșnică pentru acest minunat om"
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Chinezii au folosit inseparabilitatea pentru motoare cuantice, în loc de combustibil
×